Trafikale udfordringer ødelægger et spirende potentiale – sammen med transportordfører, Niels Flemming Hansen
Grænseområdet i Sydslesvig og Sønderjylland kan noget, som man ikke ser mange steder i verden.
Her har vi et levende grænseland med udveksling af arbejdskraft, ideer og kultur. Vi har en stor gruppe mennesker, nord og syd for grænsen, der mestrer to sprog, dansk og tysk, næsten på samme niveau. Det er henholdsvis det tyske og det danske mindretal.
Der spirer allerede nu et samarbejde mellem de danske gymnasier i Sydslesvig og uddannelsesinstitutioner i Sønderjylland, men der er plads til mere, så unge fra Sydslesvig kommer til Danmark for at studere og arbejde. Vi kan gøre god brug af blandt andet de studerendes sprogkundskaber.
Med det store potentiale vi har i grænseregionen, skal infrastrukturen være i orden, så potentialet kan udnyttes bedst muligt. Det er den bare ikke lige nu.
For lange og tidsdræbende køer på vejene gør hver morgen og eftermiddag til et sandt mareridt. Som politikere i grænselandet kan vi ikke bare lade det stå på uden at handle.
Derfor har vi spurgt transportministeren om, hvordan hun har i sinde at afhjælpe trafikken i grænselandet.
Om det bliver at indføre en bane til pendlere og folk som har adresse på den ene side af grænsen og som arbejder på den anden side, eller om det bliver vha. ny teknologi, som får trafikken til at flyde hurtigere ved vi ikke, men vi er villige til at se på det – og det håber vi også, ministeren er.
Vi har en industri og en transportsektor, der råber på arbejdskraft. I turistbranchen er det også let at få øje på fordelene ved både dansk- og tyskkundskaber.
Vi har simpelthen ikke råd til at ansatte i vores virksomheder skal sidde i kø ved grænsen. Samtidig har vi ikke råd til at ansatte i Region Syddanmark, som sygeplejersker og ansatte i sundhedsplejen, kommer for sent på arbejde.
Grænseregionen er unik og vi bør se på, hvordan vi samlet set får mest ud af dens potentiale. Det ville bidrage positivt til udvikling og vækst i Syd – og Sønderjylland.